YKS Nasıl Çalışılır?
Ben sınava hazırlık senemde aşağıdaki maddelere dikkat edip uyguladım ve sonuçta hedefime ulaşmayı başardım. Bu tavsiyelerimin sizlerin de çok işine yarayacağını düşünüyorum.
Ders Programı Yapın
YKS sınavında başarılı olmanın kilit noktası düzenli ve kendine uygun bir ders programı hazırlamaktır. Program hazırlarken gereğinden fazla katı olmamaya aynı zamanda programınıza çalışabileceğinizden daha fazla ders eklememeye dikkat etmelisiniz.
Ders programlarınızı aylık – haftalık – günlük olarak hazırlayabilirsiniz. Aylık programda çalışmayı planladığınız ders ve konuları genel hatlarıyla belirtmelisiniz. Haftalık programda o konuları başlık başlık ayırmalı ver çözeceğiniz kitapları önceden kararlaştırmalısınız. Günlük programda ise o gün yapacağın her şey en detaylı haliyle yer vermelisiniz.
Mesela planınız;
Ocak ayı için TYT matematik, yazım kuralları, Osmanlı tarihi ve geometri çalışmak
Ocak ayının ikinci haftası için hız problemlerine çalışmak, ilk hafta çalıştığınız yazım kurallarından test çözmek ve 17. Yüzyıl Osmanlı tarihi konu çalışması ve 16. Yy konu tekrarı yapmak
Ocak ayının ikinci haftasının salı günü için Bilgi Sarmal Türkçe soru bankasında yazım kuralları testlerinin ilk üçünü çözmek, Youtube’dan hız problemleri konu anlatımı dinlemek ve Acil Soru bankasından bir adet test çözmek
gibi olabilir.
Doğru Kaynak Seçimi
Kaynak seçerken kitabın seviyesine çok dikkat etmelisiniz. Seviyenin çok üzerindeki zorluklarda kaynak çözmenin motivasyon kaybına ve öğrenirken zorluk yaşamaya sebep olması gibi seviyenin çok altındaki zorluk düzeyinde kaynak çözmek de zaman kaybına ve yanıltıcı bir özgüvene sahip dolmana sebep olabilir.
Seviyenize uygun kaynağı bulduktan sonra ise netlerinizde artış sağlamak için çözeceğiniz soru bankalarınızın zorluk düzeyini kademeli bir şekilde artırmaya çok dikkat etmelisiniz. Öğrenciler genellikle bu sıralamaya sayısal derslerde dikkat etmeye çalışıyor ama sözel derslerde göz ardı ediyor.
Konu çalışması yaparken MEB kitapları asla es geçilmemeli. ÖSYM, YKS sınavında sorduğu sorularda defalarca kez MEB kitaplarından aldığı metinleri ve soruları kullandı. Aynı zamanda MEB kitaplarını takip etmek çalışırken müfredat dışına çıkmanızı engeller ve zaman kaybınızı önler. Bu sayede YKS kazanmak kolaylaşır.
Bol Bol Test Çözün
YKS nasıl çalışılır? Diye bir yazı hazırlayıp içerisinde test çözmeye değinmemek olmazdı. Doğru kaynakları bulduktan ve MEB kitaplarından konu çalışması yaptıktan sonra YKS kazanmak için sıra bol bol test çözmeye geliyor. Tavsiyem her dersten en az 2 soru bankası çözmeniz yönünde. Bir soru bankasını konu çalışması yaparken diğerini ise sonraki günlerde tekrar yapmak için kullanmanız çok faydalı olacaktır. Unutmayın ki çözdüğünüz her soru muhtemel bir sınav sorusu, dolayısıyla ne kadar çok soru çözerseniz net arttırmanız bir o kadar kolay olur.
Tabi ki çok soru çözmeyi de abartmamak gerek aksi taktirde konu çalışmasına yeterli zaman ayırmaya fırsat bulamayabilir ve çözmek zorunda olduğunuz çok fazla test kitabı olduğunu düşünüp stres olabilirsiniz. Bu yüzden tavsiyem tek ders için 4 ten fazla kitap çözmeminiz.
Soru çözümü yaparken dikkat etmeniz gereken önemli noktalardan birisi de soru kalıplarını ezberlemeye çalışmamak. YKS’de karşınıza çıkan soruları çözebilmek için basmakalıp bilgiler bilmekten ziyade özgün bir düşünme yeteneğine ihtiyacınız var. Bu yüzden önemli olan, belli soru kalıplarını ezberleyip geçmek değil soruların mantığını anlamak, böylelikle karşınıza çıkan soru ne kadar farklı kurgulanmış olursa olsun o soruyu rahatça çözebilirsiniz.
Deneme Çözün
Üniversite sınavı hazırlığının belki de en mühim noktası: deneme çözmek. YKS çalışmalarına branş denemeleri çözerek başlayıp önce parça parça ilerleyip gelişmek ardından toplu TYT denemeleri çözüp sınav provası yapmak çok faydalı olacaktır. Deneme çözmek hem sürekli konu tekrarı yapmanızı sağlayıp önemli bilgileri unutmanızı önler hem de gözden kaçırdığınız veya iyi öğrenemediğiniz bir yer varsa onu görmenizi sağlar. Dahası, okul ortamlarında girdiniz denem sınavları sınav tecrübesi kazanmanız için altın değerinde bir fırsattır. Tabi ki bu çalışma çözdüğünüz denemeler ne kadar kaliteliyse alacağınız verim de o kadar fazla olur.
Deneme çözerken asla tek bir kaynakla yetinmeyin. Mümkün olduğunca farklı yayına ait farklı soru tipleri görmeye çalışın. Şampiyonlar Karması, tam da bu şekilde hazırlanmış orta seviye bir deneme seti. İçinde 7 farklı yayının birlikte hazırladığı denemeler var. Üniversite sınavına hazırlanan her öğrencinin mutlaka alıp çözmesi gereken bir deneme olduğunu düşünüyorum. TYT Deneme önerileri adlı yazımızda da sizler için en faydalı TYT denemelerini bir araya getirdik. Oraya da bir göz atmanızı kesinlikle tavsiye ederim.
YKS Hakkında Bilgi Sahibi Olun
YKS’de başarılı olmak için gereken bir diğer önemli husus ise TYT ve AYT sınavlarını iyi tanımak, iyi analiz etmektir. Bu sayede nokta atışı konu çalışmaları yapabilir ve sınavda karşılacağınız soruların min/max ve ortalama zorluk düzeylerini öğrenebilirsiniz. YKS’yi tanımak için yapılması gereken 2 temel şey var: çıkmış soruları çözmek ve ders kazanımlarını okumak. Bu ikisini yaptıktan sonra bir de deneme çözmek işin tuzu biberi olacaktır.
Parkinson yasası der ki, ‘‘Bir iş, daima, bitirilmesi için kendisine ayrılan sürenin hepsini kapsayacak şekilde uzar.’’ Bu yüzden özellikle deneme çözerken kendinize olabildiğince kısa süre vermeniz çok faydalı olacaktır. Başlarda birkaç soruya bakmaya bile fırsatınız olmayabilir ama emin olun zamanla o sürede çözmeye alışacak ve en büyük sorunlardan birini, süre sorununu çözmüş olacaksınız.
İnterneti Kullanın
Her ne kadar internetin zararlı yönleri olsa da doğru kullanıldığı taktirde ders çalışmayı çokça kolaylaştırmaktadır. Mesela istediğiniz ders videolarını isteğiniz kadar defalarca izleyebilirsiniz veya isteğiniz ders notuna kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Soru çözüm gruplarına katılmak ve uygulamalarını kullanmak da çok faydalı olacaktır. Aslında YKS nasıl çalışılır? Adlı yazımı okumanız bile interneti amacına yönelik kullandığınıza dair bir örnek.
Çalışma Ortamınızı Düzenleyin
Bildiğiniz gibi çalışmak bazen stresli olabilir bu yüzden en iyi çalışma size hitap eden, içinde kendinizi rahat hissettiğiniz ortamda yapılan çalışmadır. Tabi rahat çalışma ortamından kastım kolaylıkla uyuyabileceğiniz veya dikkatinizin dağılabileceği ortamlar değil.
Bazen sınav senemizde 7/24 ders çalışmak zorundaymış gibi hissedebiliyoruz bu yüzden de derslerle ilgi olmayan her türlü şeyi kendimize yasaklayabiliriz. Maalesef bu yanlış bir tutum. Sınav senesinde bizden beklenen tüm gün çalışmak değil belirli bir saat aralığında verimli bir çalışma yapmaktır. Çalışmaya ayrılan bu saat haricindeki zamanı sevdiğiniz, sizi mutlu eden aktivitelerle geçirmek dersinizden aldığınız verimi arttırır. Unutmayın, sınav senesi mental sağlığınızın iyi olması, mutlu ve rahat olmanız çok önemli. Kendinize ödüller vermeyi haftada bir de olsa film izlemeyi, arkadaşlarınızla zaman geçirmeyi, sevdiğiniz tarzda kitaplar okumayı unutmayın. Bu aktiviteler abartılmadığı sürece asla zaman kaybı değil aksine YKS çalışma sürecinin bir parçasıdır.
Her Dersin Kendine Göre Çalışma
Arkadaşlarım matematikten korkmayın. Temelinizin olmadığını düşünüp başaramayacağınız kanısına kapılmayın, eğer 4 işlem biliyorsanız temeliniz vardır. Doğru çalışma ve yüksek motivasyonla herkes matematik yapabilir. Özellikle AYT matematik çalışırken formül ezberlemek yerine formülün nereden geldiğini anlar birkaç soruyu formül kullanmadan uzun yoldan çözerseniz işiniz kolaylaşacaktır.
Tarih çalışmanın sıkıcı ve zor olmasını engellemek için tarih atlası, coğrafya atlası, harita, tarih kitapları, tarihi romanlar, tarihi filmler gibi çeşitli kaynaklardan yararlanabilirsiniz.
YKS; fizik, kimya ve biyoloji sorularında bize kalıp bilgi soruları sormaktan ziyade gerçek hayattan örnekler verip o olayları yorumlamanızı istiyor. Bu tarz soruları çözebilmek için ders kitaplarında geçen deneyleri dikkatlice okuyup ardından internetten o deneylerin videolarını izlemek çok faydalı olacaktır.
Son yıllarda üniversite sınavındaki soruların uzunluğunda ciddi bir artış oldu. Eskiden sorulan bilginin cevabını bilmek soruyu çözmek için yeterli olurken artık bilgiyi bilmenin yanında satırlar süren soruyu hızlıca okuyup, karışık cümleleri çözüp, sorunun bizden ne istendiğini anlayıp ardından sorunun cevabını bulmamız gerekiyor. Aynı zamanda paragraf sorularının içeriği de gün geçtikçe ağırlaşmakta, artık karşımıza klasik edebiyat eleştiri yazıları veya günlük hayat denemeleri yerine birçok terim içeren bilimsel yazılar çıkıyor. Tek çaremiz YKS çalışma programımıza bol bol makale okumayı da eklemek.
Coğrafya dersini daha iyi anlamak için çalışırken coğrafya atlası, siyasi ve fiziki dünya haritaları kullanabilirsiniz. Hatta ülkelerin yerini öğrenmek için dilsiz bir dünya haritası çıkartıp kediniz doldurabilirsiniz. Aynı uygulamayı Türkiye’nin şehirlerini öğrenmek için de yapabilirsiniz. Sonrasında da hazırladığınız bu haritaları duvarınıza asar, ara sıra incelerseniz çok faydalı olacaktır. Veya telefonunuza ülke/şehir bulma oyunları indirip oynayabilirsiniz. TYTde en çok soru çıkan konulardan biri olan Dünyanın Şekli ve Hareketleri ünitesine çalışırken bir dünya küre inceleyebilir ve Google Earth’ten yararlanabilirsiniz bu sayede konu aklınızda somutlaşır.
Edebiyat dersinin müfredatında onlarca akım, yüzlerce şair yazar ve eser var. Tüm bu akım yazar şair ve eserleri kalıcı olarak öğrenmenin yegane yolu okumak. En azından her akımın önde gelen ikişer eserini okursanız o akımın genel hat ve kurallarını kalıcı olarak öğrenmiş olursunuz. Aynı şekilde ders kitabında sıklıkla bahsedilen ve biyografisi verilen yazarlardan birer kitap veyahut şiir okumak okumak hem o yazar hakkında bilgi sahibi olmanıza hem de eserleriyle bir tanışıklığınızın olmasını sağlar bu sayede o yazarın okumadığınız bir eseriyle ilgili bir soruyla karşılaşsanız bile tahmin yürüterek çözebilirsiniz.